Litva

Vrátili jsme se z Pobaltí a přicházíme s prvním slíbeným reportem. Zveme vás do Litvy!

Litva je krásná a k cestovatelům vstřícná. Čisto, skvělí lidé, krásná krajina, bouřlivá historie, tepající města a karavanisticky přívětivé prostředí. Přesně kombinace, která nás baví! 

Kaunas byl jeden čas hlavním městem a jeho historie se prolíná s moderním uměním v podobě street art. Dokonce zdejší graffiti jsou zaznamenána v mapkách a lze je objevovat jako samostatný okruh. Ač je divoké kempování v Litvě pohodové, tak ve městech máme rádi občas kempy. Zde jsme zvolili malý a příjemný u jezera a do města vyjeli na kole. www.kaunascamping.eu

Nedaleko Kaunasu je jedna z největších litevských přehrad a na jejich břehu areál krásných historických vesnic Rumšiškés. Na parkovišti v případě potřeby v klidu přespíte.

Cestou do Vilniusu určitě navštivte národní park Trakai. Trakai bylo ve středověku sídlem litevských vládců, nachází se zde jedna z nejvýznamnějších památek v Litvě, vodní hrad Trakai. Ten dnešní je ovšem nově vybudován z trosek ve 20. století. Oblast s jezery je ideální na kolo a k rekreaci byla hojně využívána v mnoha historických epochách.

Hlavní město Vilnius je jednak moderní metropolí a jednak historickou perlou, kterou ještě neobjevily davy turistů. V restauracích i kavárnách budete potkávat především místní. Gediminasův hrad se tyčí hned nad parkovištěm, kde je možné i kempovat a přespat. A to doslova v srdci města (54.6874911N, 25.2941703E). Určitě vás zaujme i katedrála svatého Stanislava se samostatnou zvonicí i okolní uličky. U řeky se ukrývá i svobodný samostatný stát Užupis. Užupis je posetý pouličními nástěnnými malbami a instalacemi, jako je bronzový anděl, socha mořské panny na nábřeží nebo ironické ústavy samozvané „Republiky Užupis“ upevněné na nástěnných deskách. Úzké uličky lemují umělecká studia, butiky místních návrhářů, módní kavárny a mezinárodní restaurace. Aby ne, když umělci stát vyhlásili...

Geografický střed Evropy ukrývá zapadlá vesnička Purnuškės na východě Litvy. „Zaručeně pravý“ střed Evropy najdete nedaleko litevského hlavního města. Pomyslný geografický střed Evropy leží asi pětadvacet kilometrů od Vilniusu u silnice ve směru na Utenu na vrchu Bernotai právě nedaleko vesnice Purnuškės.

Národní park Aukštaitijos je nádherným kusem litevské přírody. V národní parku je mezi lesy a kopci rozptýleno 126 jezer. Mnohá z nich jsou propojena říčkami a potoky. Ideální na výlety a samozřejmě na kola!! K jedné z nejhezčích patří oblast klem kopce Ladakalnis.

Symbolem Litvy je Hora křížů. Je to umělý pahorek, který dnes pokrývají tisíce křížů mnoha velikostí. Hora křížů je jak křesťanským poutním místem, tak symbolem odporu Litevců vůči okupačnímu sovětskému režimu. V roce 1993 navštívil Horu křížů (Kryžių kalnas) papež Jan Pavel II., který místu věnoval dřevěnou sochu Krista.

Míříme k západu ke Kurské kose. Buď můžeme v Klaipedě přejet trajektem přímo na kosu, která je unikátní přírodní rezervací na seznamu UNESCO anebo můžeme kempovat u laguny na pevnině a na kosu přejíždět třeba trajektem pro kola a pěší z kempu a maríny v Dreverně. Zdejší kemp přímo u vody je velmi hezký a má i svou vlastní rozhlednu. www.dreverna.lt

My trajektem i s kolama přepluli a poznávali kosu ze sedla. Kromě městeček s hospůdkami a uzenými rybami jsou zde velká pobřeží na západě kosy a cenné duny na východě. Kosa je domovem velmi vzácného ekosystému, jehož součástí jsou početná hejna ryb, volavky, kormoráni a dokonce losi. Kurská kosa je místem s nejpohyblivějšími písečnými dunami v Evropě. Nejvyšší z nich dosahují až 50 metrů a připomínají saharskou poušť. Litvě náleží 52 kilometrů Kurské kosy, zbytek územně spadá pod Kaliningradskou oblast, tedy pod Rusko. Oblast je ideální třeba i pro kiting a další vodní sporty.

Pokud budete v Litvě určitě ochutnejte místní kuchyni. Nejen ryby, ale především jídla z brambor (různé placky a knedlíky) v kombinacích s masem či slaninou nebo klobásami a zelím. Typické jsou cepelíny – knedlíky ve tvaru vzducholodí. Vynechat nesmíte studenou polévku z červené řepy či oblíbený pečený chléb se smetanou a sýrem.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifilmcz #fujifotocz