Pobřežím Normandie

Normandie je oblast na severu Francie pojmenovaná podle Vikingů (Normané), kteří se zde objevili v 8. století. V moderní historii je pobřeží známe především díky operaci Overlord, kdy se na zdejších plážích  6. června 1944 vylodila spojenecká invazní vojska. Právě za připomenutím a památkami jedné z největších válečných operací historie se  do Normandie jezdí a celkově za historií, která je zde vepsaná do každého kousku země. A za překrásným pobřežím se strmými útesy. V Normandii je i jedna z nejznámějších památek – Mont Saint Michel.

Do Normandie jsem vyrazil obytným autem a musím přiznat, že romantiku francouzského venkova jsem si nechával spíše na Bretaň  a zde jsem chtěl vidět především památky na Den D. Ono přímo v  pásu od invazní linie  příliš té historie totiž nezůstalo, protože těžké boje se na zdejších vsích a městech krvavě podepsaly. Ale naštěstí mimo tuto oblast nalezneme zachovalá městečka a fascinující scenérie. Jednu z nejkrásnějších oblastí Francie se skvělým calvadosem a chutnými ústřicemi.

Přes hlavní město oblasti Rouen jsem zamířil k pobřeží mezi městečky Fécamp a Étretat. Velmi poetická a drsná oblast „alabastrového pobřeží“, kde jsou nejznámější křídové útesy s oblouky – Cliffs of Étretat. Centrální Normandie vás přivítá až přejezdem řeky Seiny po monumentálním mostě „Pont de Normadie“ z roku 1995. Za ním naleznete krásné pobřežní městečko Honfleur se středověkým centrem a starým přístavem, kolem kterého se domy rozkládají. U vjezdu do přístavu dominuje městu nádherná historická celnice. Kousek před tímto centrem je velké parkoviště, kde se dá zastavit  s obytnými auty a zajistit také veškerý servis (49°25'08.0"N  0°14'25.5"E).  Kromě uliček, domů a krámků zde naleznete i zajímavé motýlárium, které určitě stojí za návštěvu.

Směrem k městečku Caen  pak začíná oblast vylodění a malá muzea a památníky naleznete doslova na každém kroku. Všemu dominuje několik velkých a velmi dobře udělaných expozic, které jsou silně emotivní. Pak samozřejmě je tu především řada autentických míst, kterými stojí za to projít, ač se jdná o zážitek mnohdy mrazivý... Za zmíněným centrem oblasti Caen je to třeba Pegasus Brigge, kde proběhla po půlnoci jedna z prvních bitev invaze. Po té samozřejmě samotné pláže. Nejtěžší boje probíhaly v americkém úseku pláže Omaha a Utah, kde bylo vysoké pobřeží a velmi silné německé obrané baterie. Její torza se dají spatřit na známém skalnatém útesu Point du Hoc, který se zapsal nejtěžšími ztrátami.  Nad pláží Omaha, u vesničky Collevile sur Mer, se rozkládá největší americký hřbitov na Evropském území.  Není v lidských silách navštívit vše, a proto vždy záleží na osobních preferencích. Veškerá muzea a památky jsou dobře označené a skvěle fungují i infocentra. 

Jako jedno z prvních osvobozených měst Francie, bylo městečko Bayeux. Na rozdíl od Caen je zde zachovalé historické centrum a pak opět řada muzeí a památníků. Pod těmito městy, cestou do vnitrozemí, se zastavte v tak zvaném Normandském Švýcarsku, které se rozprostírá v oblasti řeky Orne.

Za návštěvu stoprocentně stojí i 80 metrů vysoký žulový blok tyčící se z moře na jehož úpatí a vrcholu vzniklo historické město s gotickým klášterem. Jedná se o druhé nejnavštěvovanější místo Francie po Paříži a to i přesto, že leží až v západním cípu Normandie. Ano. Je to monumentální Mont Saint Michel. Pokud si přivstanete, tak máte možnost ho spatřit v nejkrásnějším ranním hávu a hlavně bez davů turistů. K tomu je dobrá i možnost přenocovat přímo v blízkosti a to jak na parkovišti určeném obytným autům, tak v blízkém kempu.

Při průjezdu vesničkami nesmíte vynechat některou z místních pekáren a také ochutnat vyhlášený lokální calvados. Z oblasti gastronomie jsou nejvyhlášenější ústřice. Ty z pobřeží Normandie jsou vyhlášené daleko za hranicemi a navštívit se dají například i farmy, které tyto mlže chovají.

Normandie je krásná část Francie a záleží jen na vás kolik ji věnujete času a nebo jestli ji spojíte i s nedalekou Bretaní. Její poezie již není narušena dozvuky války a dokáže vás vtáhnou svou keltskou magikou, ale o ni až někdy jindy.

Doporučené aktivity k návštěvě spojené s invazí a Dnem „D“

  • D-Day Experience  - 49°19'45.8"N 1°16'07.9"W
  • Arromanches 360Circular Cinema - 49°20'19.9"N 0°37'04.0"W
  • Pegasus Brigge - 49°14'32.8"N 0°16'18.1"W
  • Memorial de Caen - 49°11'51.2"N 0°23'02.4"W
  • Museum a Batterie de Merville - 49°16'12.0"N 0°11'50.4"W
  • Batterie de Longues-sur-Mer - 49°20'31.3"N 0°41'28.9"W
  • Point du Hoc -  49°23'35.7"N 0°59'19.0"W
  • Omaha  beach  - 49°22'15.3"N 0°52'46.9"W
  • Juno Beach Centre - 49°20'11.9"N 0°27'42.0"W
  • Normandy American Cementery  - 49°21'37.7"N 0°51'26.3"W
  • Longues sur Mer -  49°20'50.5"N 0°41'28.9"W