V rodišti Gabčíka se před válkou skrývaly české korunovační klenoty!

S 80. výročím atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se opět skloňuji i jména výsadkářů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. První jmenovaný pochází z Rajeckých Teplic na Slovensku a toto město má ještě jednu spojitost s Heydrichem a druhou světovou válkou. Ukrývalo 9 měsíců české korunovační klenoty.

Když bylo jasné, že Hitlerovské Německo dříve či později do Československa vstoupí, hledala prezidentská kancelář a sám prezident Beneš úkryt pro Svatováclavskou korunu a celé korunovační klenoty. Týmu, který to měl na starost bylo jasné, že je třeba zvolit nenápadné místo mimo hlavní tahy ofenzívy a bojů. V Rajeckých Teplicích byla v té době nově vystavěna budova pro Československou národní banku s moderním trezorem. Byla součástí tehdejšího hotelu Velká Fatra. Po návrhu bankéřů byla Benešovými lidmi zvolena pobočka v Žilině v čele s přednostou Františkem Koupilem a po několika osobních návštěvách bylo rozhodnuto. Tajné převezení na Slovensko proběhlo v březnu 1938. Kromě prezidentské kanceláře a nejvyšších činitelů banky o akci nikdo nevěděl a trezor byl následně zazděn a vše upraveno k nepoznání.

Dějiny, ale umí občas žertovat. Po devíti měsících vznikl v roce 1939 samostatný Slovenský stát.

Jako země, která nebyla nepřátelská vůči Německu, o skrýši informovala a cenný poklad byl odvezen zpět do protektorátu. Soukolí času se hnula a díky tomu si mohl, dle mnoha legend, při převzetí správy korunu vyzkoušet i sám Heydrich. Nic nedbal “kletby”, kterou koruně vetkl sám její objednavatel a touto korunou první korunovaný král a císař Karel IV. Komu prý tento klenot spočine na hlavě neoprávněně anebo jej bude chtít zneužít do roka zemře. Je hříčkou historie, že do roka skutečně zemřel, a to i rukou rajeckého rodáka Gabčíka.

Trezor je dodnes zachován a uvnitř je uložená čtvrtá kopie korunovačních klenotů. Každá z kopií musí být předem schválena a je vytvořena vždy pod pečlivým dozorem historiků a památkářů. Celý trezor je součástí hotelu Aphrodite Palace, který zde po rozsáhlé rekonstrukci vznikl. Je obdivuhodné, že celý prostor je utvořen jako velmi reprezentativní místo a s velkou pietou k historii i zdejšímu slavnému rodákovi. Nahlédnout do trezoru se dá při různých oslavách anebo na požádání na recepci hotelu. Pokud to bude provozně možné, rádi vám vyjdou vstříc.

Při návštěvě Rajeckých Teplic nezapomeňte na rodný dům Jozefa Gabčíka na okraji městečka. Naproti je pak jeho památník s bustou a obsáhlá informační tabule. Ta se věnuje nejen osobě Jozefa, ale celému Antrhropoidu i ostatním paraskupinám.

Odkaz na fotogalerii Rajecké Teplice: https://eu.zonerama.com/jakubmoraveccz/Album/8458723