Bükk National Park

Určitě nebudeme jediní, kteří na prodloužený výlet vyjeli do Maďarska. My jsme zvolili vzdálenější "kout" zem, a to lázeňské město Eger a překrásné pohoří s národním parkem Bükk.

Národní park Bük je součástí jižního okraje Západních Karpat na severu Maďarska. Jde o nevelké a nevysoké pohoří, které by v češtině neslo název Bukové hory. A to je přesné. Rozsáhlé lesy, skalky, výhledy a množství přírodních zajímavostí v lokalitě doslova protkané stezkami a trasami. My jsme jako vstupní bránu vybrali malebnou vesničku v hlubokém údolí Szarvaskő. Pro zájemce je zde malý kemp, vesnické parkoviště nemá žádné omezení, takže na přespání možné. Údolím projíždí vlak, takže je možné i přijet třeba z nedalekého Egeru. Nad vesnicí je rozhledna či zřícenina hradu. Oblast ukrývá nejen krásné přírodní scenérie a množství variant pohybu, ale také různá málo známá tajemství. Třeba v Noszvaje můžete navštívit jeskynní domy. Tradiční styl bydlení již od středověku byl využíván chudší vrstvou obyvatel. Největší rozmach byl v 19.století právě pro chudinu nebo pro horníky.

Eger na úpatí Bukových hor pak nabízí jednak historické centrum dějinami zkoušeného města, druhak termální lázně a jedno z nejstarších městských koupališť v Maďarsku a v neposlední řadě místní vyhlášené vinařství.

Nás samozřejmě zajímalo vše. Jako základnu jsme zvolili Tulipan Camping. Jeho poloha nedaleko vyhlášeného "Údolí krásných žen" je fajn a ani nikam jinam to není daleko. Kemp je klidný s veškerým zázemím a právě v oblasti vinic a vinných sklípků. Jak těch velkých a komerčních, tak i těch opomíjených místních, které mají dlouhou rodinnou tradici. Bikavér a nebo Kadarka. Možná vzpomínáte, že před 30 lety to byla výběrová vína. Zde v jejich domovině opět krásně chutnají a s procházkou či výjezdem na kole místními vinicemi nabírají dalšího rozměru.

Historický hrad, který tak trochu zaniká v panoramatu města, chtěl dobít každý kdo jel kolem. Přisadili si i naši husité. Turbulenci kultur připomíná nedaleký minaret, který je jedním ze tří v Maďarsku dochovaných. Pokud se nebojíte skutečně těsného prostoru je možné po skoro stovce sakra příkrých schodů vystoupat na nevelký ochoz. Dalším viditelným cílem je místní bazilika. Je druhá největší v zemi a nabízí krásnou výzdobu. I když nyní je zadní část stavby v rekonstrukci. Mezi třemi zmíněnými památkami se rozkládá historické centrum. Uličky, náměstíčka, hospůdky, vinárny, obchůdky a vše co k centru měst patří.
Po všem tom poznávání, chození a ochutnávání je určitě skvělý čas i na relax. Egri Termál- és Strandfürdő - Hivatalos oldal nabízí jak termální vodu, tak bazény vhodné na plavání. V hlavní sezóně se pak přidávají i tobogany a další atrakce.

Pokud se vám nebude chtít vždy jen chodit, tak City-Eger Taxi Egyesület nabízí aplikaci v angličtině a služby za velmi příznivé ceny.

Krásné dny a cesty. Třeba právě do Egeru.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifotocz #campingcarscaravans