České středohoří

Část Českého středohoří na pravém břehu Labe nabízí nádhernou krajinu, zapadlé vesnice i množství výletů a turistických cílů.

Z malebného údolí od vesnice Zubrnice se dá vyšplhat na 683 metrů vysokou Bukovou horu (jedna cesta po červené a druhá po zelené), kterou nelze přehlédnout. Díky dominantnímu vysílači je rozlišitelná z daleka. Výšlap vám odmění nádherný výhled z Humboldtovi vyhlídky.

Zmíněné Zubrnice ukrývají jeden z nejhezčích skanzenů u nás. Muzeum je tvořeno přirozeně včleněným souborem lidové architektury do původní vesnice. Na návsi u kostela najdete barokní studnu, připomenete si život na hospodářských usedlostech, chmelařství, nahlédnete do starého venkovského obchodu či vesnické školy. Nad vsí je také nádraží muzejní železnice. Skanzen i nádraží budete určitě znát z mnoha filmů a pohádek. Okolím vede i naučná stezka. Historickým vlakem se dá o víkendu ze Zubrnic svézt (dle jízdních řádů: www.zubrnickazeleznice.cz ) až do Velkého Března či Střekova.

Z Velkého Března se dá třeba zpět do Zubrnic dojít cca 10 km dlouhým výletem po zelené a červené turistické značce.

Státní zámek Velké Březno je jedním z nejmladších a nejmenších zámků v České republice (ve správě NPÚ). Říká se, že i jeden z nejkrásnějších. Zároveň velmi často opomíjený. Byl postaven mezi lety 1843–1845, a to pro tehdejšího nejvyššího purkrabího Českého království, hraběte Karla Chotka. Původní byla stavba ve stylu pozdního rakouského empíru , ale Chotkův vnuk ho mezi lety 1885–1910 přestavěl ve stylu romantické neorenesance. Velmi příjemná prohlídka i s možností rozhlédnout se ze zámecké věže. Zámek je usazen uprostřed parku, který se dá projít a určitě stojí za povšimnutí.
Aby nebylo zámků a hradů málo, tak nedaleký Střekov asi představovat nemusíme. Hrad, který nechal vybudovat Jan Lucemburský je dominantou labského údolí do dnes. Splňuje veškeré představy o hradu a toho si všimli i v období romantismu, kdy se zřícenina stala častým cílem návštěv významných osobností i běžných turistů, pro které byla na hradě v roce 1830 zřízena restaurace.
ako ideální zázemí jsme si pro jednu z nocí vybrali kemp Marina Valtířov. Místo hnedka u řeky, které bylo kdysi loděnicemi. Vjezd působí děsivě, ale nenechte se odradit. Restaurace, zázemí, přípojky a samozřejmě řeka, která dodává místu svou atmosféru. Marinakempvaltirov

Na přicházející podzim je tento kout Čech se svými bučinami jako stvořený! Nabízí samozřejmě mnohem víc, než jsme stihli projet a proto se určitě vrátíme "co by dup"

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifotocz