Cinque Terre

Cinque Terre je skalnatá pobřežní oblast na Italské riviéře, respektive v její východní části. Tento malebný kout tvoří primárně pět překrásně malebných, terasovitě vystavěných, vesniček nad Ligurským mořem. V roce 1997 se stala součástí světového kulturního dědictví UNESCO a o dva roky později se dočkala ochrany i formou národního parku. Cinque Terre zahrnuje obce Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso al Mare (směrem od východu k západu). Vesničky propojuje železniční trať i lodní doprava. V kopcích nad nimi vede nespočet turistických tras s nádhernými výhledy a každá z vesnic vás pohostí skvělou kuchyní, vínem či drinky.

Za vstup do národního parku se platí, ale na infocentrech se dá pořídit výhodná permanentka.

My jsme s obytkou sjeli po velmi úzkých serpentinách až k moři na parkoviště v Monterosso al Mare (N 44°8.66838', E 9°38.78392') nedaleko nádraží a třídy s restauracemi. Parkování (nikoliv kempování s markýzou či stolečky) je zde tolerováno. Nevýhodou je, že zde není žádné zázemí a možnost servisu.

Pokud preferujete kempy, tak několik jich je v městečku Levanto. Ideální poloha k poznávání oblasti je to i díky tomu, že je na stejné železniční trati či do Levanty vede množství tras. Je zde i veškeré zázemí, příjemné centrum a řada možností stravování. U nádraží je také velké informační centrum.

Riomaggiore – vesnička leží v jižní části národního parku, je známá svými zvonicemi. V Riomaggiore je také starobylý kamenný hrad. Vesnice je plná kaváren, restaurací, barů a cukráren se zmrzlinou.

Manarola – je proslulá svými jeskyněmi a podvodními skalními útvary. Pokud jste milovníkem čerstvých ryb, musíte ochutnat zdejší specialitu, ančovičky s citrónem a olivovým olejem.

Corniglia – nejmenší z vesnic a jediná jež nemá svůj vlastní přístav. Je poměrně obtížné se na ni dostat, protože musíte projít kilometr dlouhým tunelem bez osvětlení, a proto pokud chcete navštívit tento skrytý klenot, nezapomeňte si vzít sebou baterku. Vzhledem k tomu, že vesnice Corniglia leží přímo na vrcholku hory, lze se sem dostat pouze po zdolání 365 schodů od vlakového nádraží. Nám zbývá na příště, protože sem se určitě vrátíme.

Vernazza – mnoho lidí považuje vesničku Vernazza za nejkrásnější ze všech vesniček v Cinque Terre, protože leží ve velmi malebné krajině. Navštívit lze středověkou věž Belforte, jež nabízí panoramatický výhled na město a pobřeží, je zde malý vstupní poplatek

Monterosso al Mare – se stala naší základnou a je největší i nejstarší vesnicí. Rozdělená na dvě části: na starou a novou vesnici.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifotocz