Kutná Hora

I středočeská mírně zvlněná "placka" má své kouzlo a stojí za to objevovat ji. Tak pojeďte opět s námi, pokud chcete.

Do Kutné Hory, jsme dorazili v podvečer a zaparkovali nedaleko centra podle nabídky park4night. Krásně nasvícený gotický chrám svaté Barbory nás vylákal k noční procházce městem. Uličky a náměstíčka jsme prošli až k vyhlídce svatého Jakuba nedaleko Vlašského dvora, kde je nádherný výhled právě na zmíněný chrám. Poetickou scenérii nelze nevyfotit a stejně tak nejde odolat malé odměně v nedaleké restauraci.

Přímo z centra vychází dvě větve velmi zajímavé naučné stezky “Stříbrná stezka”. Jako první v pořadí jsme si zvolili jižní okruh. Kolem svaté Barbory, kterou jsme si důkladně prohlédli z venku i uvnitř, jsme sklesali do údolí Bylanky. Na břehu bublající říčky nelze přehlédnout velký mlýn, který kdysi patřil rodině Králíků. Příběh nezajímavý, až do té chvíle, kdyby mlynář neměl dceru a ta se přes veškeré zákazy rozhodla utéct za svou láskou. Tou byl nějaký divadelník a muzikant Tyll (tehdy ještě se dvěma L). Netrvalo dlouho a mladému páru se narodil syn Josef Kajetán. V údolí Bylanky jsou i historické štoly, které ovšem nejsou běžně přístupné. Náhorní plošina nad vsí Bylany, kde je mimochodem krásný výhled na město, je od roku 1953 podrobena rozsáhlému archeologickému průzkumu. Díky tomu Bylany patří mezi nejvýznamnější naleziště pozůstatků neolitické kultury v celé Evropě. Kromě toho tu byly nalezeny i stopy středověkého osídlení z období pozdějšího, a to kolem 10. - 12. století.

Cesta nás po chvíli dovede k velkému rybníku s množstvím větších i menších vodopádů a do překrásného údolí říčky Vrchlice. Ta poháněla nespočet mlýnů s jejichž tajemnými i romantickými torzy se cestou několikrát potkáme. Právě v tomto údolí trávil rád své volné chvíle Josef Kajetán Tyl a tvrdí se, že právě Vrchlice a okolí ho inspirovaly k části textu naší státní hymny. Při návratu do města stojí za pozornost určitě geologická expozice nad cestou ve starém lomu. Místní horniny s popisy tvoří nádherný soubor.

V samotném městě jsme si na odpoledne nechali odpočinkové aktivity, a to muzea a expozice. Vlašský dvůr, mnohdy nazývaný jako Kutnohorská mincovna, nabízí několik okruhů a určitě stojí za pozornost právě mincovna a samotný palác. Jen tak tak jsme pak stihli ještě České muzeum stříbra na Hrádku. Pod něj patří i štola svatého Jiří.

Druhý den jsme se autem jsme se přesunuli do Sedlce a zaparkovali u kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele. Jeho návštěva je součástí vstupenky do nedaleké kostnice. Ty se prodávají v místním infocentru a máte možnost je koupit v balíčku s chrámem svaté Barbory. Samozřejmě i v Barboře máte možnost koupit balíček s kostnicí a chrámem v Sedlci. Vyjde na 320 Kč a my jej měli právě z předchozího dne. Kostnice je hřbitovní kaplí kostela Všech svatých s pozůstatky 40 000 osob. Z kosterních pozůstatků jsou vytvořeny kompletní dekorace prostoru a z pietních důvodů se samozřejmě nemůže fotit. Pokud vyjdeme od Kostnice po žluté turistické značce jsme za chvilku na severní části naučné stezky. Napojíme se na ni ve velmi zajímavém místě Národní přírodní rezervace Kaňk. Když zavřete oči a vrátíte se zpět o více než 90 milionů let, tak uslyšíte divoký mořský příboj. Zbytky toho příbojového útesu tvoří důvod ochrany. Nedaleký vrchol Kaňk byl totiž ostrovem v moři a široko daleko by byla jen voda. A právě zde mohla být třeba pláž. Místo je cenné také paleontologicky, vlastně se jedná zjednodušeně také o takovou kostnici, ale především mořských organismů. Nad sebou už uvidíte rozhlednu Havířská bouda, která nabízí za dobré viditelnosti v okolní nížině krásné výhledy. Kromě výhledů je možné se vedle rozhledny v místní restauraci také posilnit. Na cestu kolem propadů (míst, kde se propadly staré štoly) na vrch Kaňk se to určitě vyplatí. Stezka pokračuje přes ves Grunta a vinicemi zpět. V této souvislosti určitě stojí za zmínku kutnohorská vinařství, která mají tradici a dnes opět prosperují a vyrábí velmi dobrá vína. Zároveň si můžeme z úpatí vinic prohlédnout místa, kde Jan Žižka vybojoval v roce 1421 svou bitvu u Kutné Hory. V čase před Vánoci se tu postavili husité druhé křížové výpravě vedené samotným Zikmundem.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz Turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko