Medník, Posázavská stezka, Pikovice.

Medník, Posázavská stezka, Pikovice... Pojmy, které jsou známé a lákají už od prapočátků turistiky a trampingu.

V jarním období je kopec Medník znám také výskytem vzácné kytky - kandík psí zub.

Posázavská stezka byla otevřena již před sto lety a dodnes vede krásnými partiemi dolního toku Sázavy. Po druhém břehu pak mezi skalami projíždí legendární Posázavský pacifik.

Jako výchozí bod jsme zvolili parkoviště v Pikovicích (49.8771947N, 14.4263114E). Mimo sezónu, kdy je zavřené sousedící tábořiště s kempem, je zde možné přenocovat i s obytným vozem za 70,- Kč na den (přespání jsou dva dny)

Vyrazili jsme na cca 11 km dlouhý okruh přes Medník, Třebsín a Raisovu i Klimentovu vyhlídku zpět. Až na sedlo pod Medníkem jsme zvolili naučnou stezku (ta je okružní, může být alternativní kratší trasou). Nespočet tabulí zajímavě seznamuje s historií i přírodou místa. Ze sedla jsme pokračovali po zelené až k vyhlášené třebsínské kapličce. Stejnojmenná restaurace nám poskytla své pohostinství. S nabitou silou nebyl problém pokračovat na známou Posázavskou stezku. Ta se vine skalami nad řekou a nabízí řadu výhledů. V historii byla oblíbenou trasou mnoha zajímavých osobností. Historie, ale i současnost, je vtisklá také v okolních osadách.

Z Pikovic je možné dorazit až do Kamenného Přívozu a zpět se vrátit vlakem do stanice Petrov!

Krásné jarní toulky a pokud nemáte plán, tak neváhejte vyrazit. Náš dnešní výlet se dá zvládnout i jako jednodenní a případně i bez obytky. Ale to je polovina legrace...

#cestybydlikem #jakubmoraveccz