Mořští klauni na hranách skal

Papuchalkové jsou mořští ptáci z čeledi alkovitých a svou vizáží s velkými žlutými nosy připomínají lehce klauny. Proto se jim tak i někdy říká. Od nás je nejsnazší vyrazit je sledovat na sever britských ostrovů anebo na Island. Mně se letos podařilo oboje.

V oblastech evropského severu se vyskytuje převážně Papuchalk severní, který dorůstá cca 30 centimetrů a na útesech, skalách a travnatých svazích je pouze v období hnízdění. Zbytek času tráví na volném moři. I z toho důvodu je ideálním časem na pozorování a focení období červen až půlka srpna. To se tito malí, ale vytrvalí, ptáčci vydávají pravidelně na lov a vrací se s množstvím malých ryb. Je fascinujíc, že se pro ně dokáží potopit až do 70 metrové hloubky.

Jedním z míst, kde je možné je pozorovat je skotský ostrov Handa Island, který je velkou ptačí rezervací na severozápadě země. Ostrov je izolovaný a dá se na něj dostat pouze malou lodí z vesnice Tarbet u Loch Bubh. Loď se nedá rezervovat a jezdí jen v sezoně od 9 do 2 odpoledne. Za tu dobu dokáže na ostrov dostat 100 až 180 lidí. Tím se udržuje klid této ptačí rezervace. Lidí, kteří by přijeli soukromou lodí či na mořském kajaku není mnoho a pokud připlují, tak mohou ostrov také navštívit.
Ostrovem vedou dvě cesty a největší ptačí kolonie jsou na jeho severo a jihozápadě. Papuchalků zde každý rok hnízdí kolem 300 párů.
Mnohem známější než Handa Island je Island. Mnohonásobně větší jsou zde i kolonie Papuchalka severního a zároveň i větší množství lidí, kteří je chtějí vidět a fotit. Kromě míst na severu země kolem Husaviku je ideální také oblast rezervace Dyrhólaey na jihu. Tu naleznete blízko hlavní silnice číslo 1 před Vik i Mýrdal. Jedná se i o velmi krásné a působivé útesy nad pláží s černým pískem.

Pozorování a focení chce především čas a trpělivost. Prohlídnou si terén pozorovat odkud a kam ptáci zalétají, kam si sedají a pak najít vhodnou pozici. Samostné focení ptáků je ještě jednou z disciplín, kde má své zásadní postavení klasický fotoaparát a kde skutečně předčí mobil a to především díky možnosti nasadit „dlouhé“ sklo. Tak zvaný teleobjektiv.