Olomoucko

Tentokrát jsme se toulali v širším okolí kolem Olomouce. Město samotné jsme si nechali pouze na večerní procházku a to i proto, že jsme chtěli navštívit vyhlášený irský pub a whisky bar The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar. Bezva personál, skvělá nabídka a pokud máte rádi tento styl, tak při zastávce v Olomouci určitě doporučujeme!!!

U "gastra" ještě chvilku zůstaneme. Přesunuli jsme se totiž za vyhlášenou regionální lahůdkou a to do Loštic za Olomouckými tvarůžky. městečko jim doslova žije a tak jsou tu bistra s tvarůžkovými jitrnicemi či sekanou a také vyhlášená Tvarůžková cukrárna Loštice. Nebojte se experimentovat!

Za historií této lahůdky je dobré zajít také do místního muzea. Muzeum Olomouckých tvarůžků je v původních budovách firmy a provede vás historii i současností a v podnikové prodejně můžete zakoupit zásoby na večerní posezení v obytné či u karavanu.

Jako první začal v Lošticcích vyrábět tvarůžky Josef Wesselsa to roku 1876. Potomci Josefa Wesselse jsou dnes jediní výrobci Olomouckých tvarůžků. Své jméno dostaly podle slavných trhů, tedy – OLOMOUCKÉ.

Z Loštic můžete vyrazit také na řadu výšlapů. Po naučné stezce Lišky Bystroušky, která je krásným okruhem anebo třeba na 8 kilometrů vzdálený hrad Bouzov.

Bouzov je dominantou, kterou nelze přehlédnout a přesto, že působí jako dokonalá středověká pevnost je jeho současná podoba romantická přestavba z přelomu 19. a 20. století. To nic neubírá na faktu, že se jedná o velmi zajímavou památku, kterou stojí za to navštívit. Jediné mínus je velká popularita a tím pádem množství prohlídek, které se občas ruší, ale průvodci si s tím umí poradit.

Krásné přírodní scenérie a množství výletů pěšky i na kole nabízí CHKO Litovelské Pomoraví. Krásně a přirozeně meandrující řeka Morava, její slepá ramena a lužní lesy. Součástí jsou i překrásné Mladečské jeskyně. Labyrint chodeb, který byl znovuobjevený v 19. století je též významnou archeologickou lokalitou. K mnoha nálezům se vrátíte i během poutavé prohlídky s průvodcem.

Po nocích spaní na divoko, jsme potřebovali zázemí a tak jsme se přesunuli k Plumlovu do kempu Žralok. Místo vyhlášené i mnoha koncerty a akcemi. Milý kemp s kulisami zámku na jezerem. Jen zázemí pro obytná auta zatím není příliš rozvinuté, ale bavili jsme se se správcem a s výlevkami se již brzy počítá. Věcí co opravit je stále nekonečno a nyní jsou nové sprchy a toalety. Tak snad se i my dočkáme. Každopádně jinak milé místo a ráno jsme se vydali na prohlídku té podivně vysoké stavby na skále. Zámek Plumlov je zvláštní. Velkolepý projekt obrovského zámku na místě původního hradu skončil jedním nedostavěným křídlem, které je zde do dnes. Mohutné prostory, kde je znát zub času, se postupně opravují a uvnitř vznikají expozice. Většina sálů je dnes jako výstavní a tak při prohlídce vidíte množství obrazů a výstav a několika umělců.

Po naučné stezce obejdeme přehradu Plumlov u které je k výběru další kemp - Autokemp Přehrada.

Přejeme krásné dny a pokud se chystáte kamkoliv, tak pěkné výjezdy a šťastné návraty! Pokud se necháte třeba inspirovat, tak budeme potěšeni.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifilmcz #fujifotocz