Památník Karla Čapka

Přemýšlíte kam na víkend? My jsme ten minulý prožili nedaleko Prahy u Dobříše a bylo tam překrásně.

Vydali jsme se za Karlem Čapkám na Strž, kde je velmi hezký Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Situovaný do staré vilky, kde Čapek pobýval s nádhernou zahradou kolem. Příběhy sálají doslova z každého kousku a expozice moc vydařená. Za mě je Čapek, kromě dramatika a spisovatele, také velký cestovatel a pozorovatel. O čem svědčí i řada jeho cestopisů, které mám moc rád a při cestách v obytné mnohdy s sebou.

Vydat se můžete, stejně jako my, na naučnou stezku Karla Čapka a projít hezký kus brdské přírody. Mokřiny, háje, louky a lesy v tomto období pulzují životem. U samotného rybníku Strž, kde cesta začíná i končí je rozsáhlé parkoviště, kde jsme zakotvili i přes noc.

Krásné přírodní scenérie a množství výletů pěšky i na kole nabízí CHKO Litovelské Pomoraví. Krásně a přirozeně meandrující řeka Morava, její slepá ramena a lužní lesy. Součástí jsou i překrásné Mladečské jeskyně. Labyrint chodeb, který byl znovuobjevený v 19. století je též významnou archeologickou lokalitou. K mnoha nálezům se vrátíte i během poutavé prohlídky s průvodcem.

Jen krátký přejezd a malá chvilka hledání místa na zaparkování a jste v Dobříši u krásně opraveného zámku - Zámek Dobříš. Přístupný je nejen objekt, ale i krásný francouzský park s Oranžerií, kde je množství aktivit pro děti. Motivované jsou hospodařením v krajině a tedy lesy, rybníky a podobně. Rokokový zámek Dobříš dnes opět patří rodu Colloredo-Mannsfeld a je vidět jejich neuvěřitelná péče. Kdo zná zámek z doby, kdy v něm sídlila Obec spisovatelů musí mi dát zapravdu. Krásný výlet je pak navazujícím anglickým parkem s romantizujícími prvky jeskyní či lávek. Tady se už vymaníte i zájmu ostatních a máte zadní části areálu více či méně pro sebe.

Pokud vám zbyde čas a chuť, tak se ještě můžete přesunout do Nového Knína, kde je muzeum zlata a krásná navazující naučná stezka, pro milovníky procházek a výšlapů. Mezi ně my samozřejmě patříme 🙂

V historické budově Mincovny naleznete expozici o historií těžby a zpracování zlata v této oblasti, dějinách města, nebo o historii rýžování zlata u nás a v zahraničí.

Přejeme krásný blížící se víkend a užijte si ať vyrazíte kamkoli!

My například máme v plánu Šluknovsko.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifilmcz #fujifotocz #campingcarscaravans