Po stopách Dobrého vojáka Švejka

"Dobrý poledne, vojáčku, kampak máte namíříno?“ „Ale jdu vám, matičko, do Budějovic k regimentu,“ odpověděl Švejk, „do tej války.“

Kdo by neznal Švejkovu budějovickou anabázi, kdy na cestě z Tábora do Budějic prošel půl Písecka a Strakonický. Právě do této oblasti jsme se po jeho stopách vydali i my. Pojeďte s námi na pár míst z Haškova románu.

Kde jinde bychom mohli začít naši pouť než v historickém městě Písku. Podle aplikace park4night jsme nalezli klidné místo u zdejšího stadionu a zároveň parkování kousek od centra. Na náměstí a k historickému hradu, kde pobývalo několik českých králů, jsme vyrazili přes slavný písecký most. Postaven byl asi ve třetí čtvrtině 13. století, a je tedy nejstarším dochovaným mostem v Česku a historicky v pořadí druhým kamenným po tom zaniklém pražském Juditině v Praze.

Plán byl jasný po prohlídce města vyrazit do Putimi. Kudy jinudy než slavnou Putimskou branou, kde panenky volaly na studenta. Kromě této lidové písně je na bráně připomínka i samotné Švejkovi cesty. Trasa do Putimi vede v první části malebným údolím řeky Otavy a v druhé zvlněnou krajinou. Putim na slavného poutníka myslí nejen sochou u mostu, ale i informací o četnické stanici, kde pracoval strážmistr Flanderka. Historicky zde četnická stanice nebyla, ale dům, kde proběhlo filmování ji do dnes připomíná.

Pokud cestujete s dětmi, tak ty určitou ocení zvířecí park Zvířátka Putim. Množství voliér s ptactvem, klokani, ovce a mnoho jiného. to vše za dobrovolné vstupné, které podpoří tuto nedotovanou nadšenkou aktivitu!

My jsme na cestu zpět zvolili vlak a vrátili se do Písku touto cestou. Na večer jsme se přesunuli ke Kbelnici, kde je vyhlášený Zájezdní hostinec U Jiskrů. Kromě skvělé kuchyně jsou zde vstřícní i ke karavanistům po dobré večeři je možné zde přespat. Připravují i malé kardanové stání a již dnes je možné připojení k elektrice. Zároveň stylově jsme po dobrém jídle popili Kontušovku.

Dalším místem z putování je Štěkeň, kde se dá projít rozsáhlý park u zdejšího zámku a zámek samotný. Přístupný je ovšem pouze dvě hodiny odpoledne mezi 15–17 hodin, protože v něm v současnosti sídlí řádové sestry. Je v něm umístěna světnička spisovatele Karla Klostermanna, který ve Štěkni zemřel. Jemu je věnovaná i naučná stezka vedoucí okolím městečka.

Krásné výhledy do kraje jsou od poutního kostela v Čížové. Vsi se měl Švejk, podle rady babičky, vyhnout, protože tam je zlý četník, ale neučinil tak. My také ne, a proto jsme mohli v místní hospodě ochutnat zdejší pivo z čížovského pivovaru. Odtud je to jen kousek do Vráže. Ve zdejší zámečku jsou dnes vyhlášené lázně a snad právě proto je kolem řada turistických tras. Můžete vyjít směrem k Jezírku lásky anebo do krásných listnatých lesů na svazích nad řekou. My jsme zvolili naučnou stezku Za Vrážským pramenem a následně pokračovali nad řekou a od rozcestí Kobyla zpět.

Pro jeden prodloužený podzimní výlet jsme toho projeli a prochodili až dost, takže další místa (a že jich bylo) zase někdy příště! Celý kraj je ideální i na kola a protkaný cyklostezkami.

Hezké podzimní dny a tentokrát bych se rozloučil, jak jinak, slovy našeho dobrého vojáka: "Mně se všude v Čechách líbí,“ odpověděl Švejk, „na svej cestě našel jsem všude velice dobrý lidi.“

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifilmcz #fujifotocz