Pražskou svatojakubskou cestou

Pouť do Santiaga de Compostela má celou sít cest, které k tomuto cíli vedou napříč Evropou. Poutníci již historicky chodí i přes naše území, které nabízí dokonce hned několik “větví” tras. Přicházejí z Polska či Německa a do Německa a Rakouska pokračují. Povětšinou jsou značené svatojakubskými mušlemi, které doplňují běžné turistické značení.

Trasa z Žitavy vede přes Prahu a právě tuto 34 km dlouhou etapu, od severu k jihu města, jsem prošel o květnovém svátku. Začíná na Proseku, kde se v zástavbě krčí  nejstarší stavba Proseka - krásný kostel svatého Václava z 11. století. Odtud cesta pokračuje přes Vysočany k Rokytce a malebnými místy, tohoto nepříliš známého zákoutí pražské periférie, do Libně. Příjemný vltavský břeh zavede poutníky kolem kotvících lodí a pod řadou mostů až do Troji a přes Císařský ostrov do obory Stromovka.

Cestou z Letné zpět k Vltavě se otevírají nádherné pohledy na Staré město, které ve svém srdci ukrývá Baziliku svatého Jakuba Většího. Gotický, barokně přestavěný kostel nedaleko Staroměstského náměstí je jeden z největších v Praze.

Přes již zmíněný “staromák” vede poutní trasa na Karlův most a kolem Hilgertovi cihelny na staré zámecké schody. Po 121 stupních vystoupáte k Pražskému hradu, kde dnes cestu zkříží nezbytná prohlídka. Rozsáhlým komplexem se projde na Hradčanské náměstí a k loretě.

Strahovský klášter nabízí nejen nádhernou architekturu, ale zdejší mniši vaří i tradiční pivo Svatého Norberta, které stojí za to určitě ochutnat. Například jejich tmavý ležák je vařen tradiční metodou praženého sladu a není doslazován ani dobarvován karamelem. Díky tomu má na černé pivo nečekanou a velmi příjemnou hořkost. Od kláštera, přes krásné výhledy na Prahu, vede trasa k Vlašské ulici a dolu ke kostelu Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka.  Jedná se o jednu z nejznámějších církevních památek v Praze.
V tuto chvíli máme za sebou přes polovinu cesty a klidnou Kampou pokračujeme přes Most legií k Vyšehradu. Po schodech pod ním si užijeme poslední stoupání a pak, když mineme starý podolský kostelík, jdeme již jen finální rovný úsek podél Vltavy 10 km na Zbraslav. Tam je další kostel svatého Jakuba. Tentokrát se jedná o svatého Jakuba Staršího. Na Zbraslavi ovšem končí jen tato pražská etapa, nikoliv cesta. Pokračovat můžete další etapou na Karlštejn a klidně až do Composteli.

Pokud vás poutní cesty zaujali, tak řadu podstatných informací získáte zde: https://www.ultreia.cz/svatojakubska-cesta/trasy/cesko

Kompletní fotogalerii naleznete na mé zoneramě: https://www.zonerama.com/jakubmoraveccz/Album/5291611