Region Broumovsko

Přírodní scenérie se skalními městy přirozeně propojené se skvosty architektury a dozvuky historie. Výběžek českých zemí, který je odevšad “stranou”, ale stojí za návštěvu, protože vás očaruje. To je Broumovsko, které v nadcházejícím podzimu je ještě krásnější než v létě. My to tam milujeme a určitě doporučujeme k výjezdu!

Nejlepším výchozím bodem na poznávání Broumovských stěn je záchytné parkoviště za obcí Slavný (N 50°32.28563', E 16°17.38000'). Odtud je dlouhý hřeben Broumovských stěn, které se oproti okolní krajině vypínají až do třistametrové výšky, jak na dlani. Oblast je doslova protkaná turistickými značkami a dá se mezi nimi různě přecházet. Díky tomu si tu svou trasu najde opravdu každý. Výhledy, skalní města, kamenné hřiby či skvost - překrásná kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě. Ta je dílem barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, který zanechal svůj rukopis i na nedalekém Broumovském klášteře.

Dominantou Broumova je Broumovský klášter. Jeho současná barokní podoba je spjata s architekty Kryštofem Dientzenhoferem a jeho synem Kiliánem Ignácem. Areál je celoročně přístupný a je vidět jeho proměna z ruin, kterými do určité míry byl na konci roku 1989. Broumovský klášter, díky tomu, že v něm bylo gymnázium, nebyl zavřen Josefem II. a fungoval až do roku 1948. Mezi místními studenty byl i rodák z nedalekého Hronova, Alois Jirásek. Během prohlídky je k vidění i zcela unikátní kopie Turínského plátna, která byla za obrazem v kostele nalezena až v roce 1999. Kopie pochází ze 17. století. Na světě se nachází kolem 40 podobných historických kopií. Zdejší broumovská je však jediná ve střední Evropě a patří mezi nejzdařilejší. Vznikala dlouhodobým přikládáním k originálu.

Za pozornost stojí dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie. Tato stavba je jednou z nejstarších dřevěných sakrálních staveb ve Střední Evropě a je pozoruhodná svou architekturou či výmalbou interiéru. Pokud jste pivaři, určitě vás potěší také exkurze v nedalekém klášterním pivovaře a nákup zásob v podnikové prodejně.
Dominantou kraje je stolová hora Ostaš se skalními městy na vrcholu a úbočí. Tato hora a hlavně skalní labyrinty, které dnes oceňujeme jako návštěvníci, sloužily v historii jako úkryty místním. ako výchozí bod je ideální centrální parkoviště pod Ostašem (50.5572197N, 16.2145475E), kde je možné za poplatek s obytným vozem také přespat. Jedná se však o parkoviště bez zázemí a možnosti servisu, takže je třeba s tím počítat.
Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály představuje přírodně cenou a rozsáhlou plošinu o rozloze 17 km2. Jedná se o dvě skalní města nad nimiž se tyčí pískovcový vrch Čáp - 786 m.n.m. - s neopakovatelným výhledem. Auto jsme zakempovali Stellplatz Adršpach, kde je veškeré potřebné zázemí. Pozor na to, že tento stellplatz není přímo v Adršpachu, ale kousek od nádraží Teplice nad Metují. Odtud každou chvilku odjíždí vlaky ke vstupům do obou zmíněných skalních měst, takže jde o velmi dobrou a strategickou polohu.

Hezké cesty v nastupujícím Babím létě a během podzimu

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifotocz Broumov