Rychnovsko

Víkend byl dost deštivý, ale to nám nezabránilo vyjet opět s naší vestavbou po naší milé vlasti 🚐! Tentokrát jsme zavítali na Rychnovsko a Hradecko.

Za Rychnovem nad Kněžnou jsme si k přespání vybrali klidné parkoviště u koupaliště v oblasti přírodního parku Les Včelná - 50.1705797N, 16.3026758E. Je to skvělé výchozí místo k courání k Ivanskému jezeru, na studánku /kde je výborná restaurace Magdalény Dobromily Rettigové/ a po zdejších lesích. Oblast je plná lokálních tras a například je zde i trvale připravený orientační běh.

Město samotné nabízí procházku po nepříliš rozsáhlém historickém centru a od května pak bude otevřený zdejší Kolowratský zámek. Ten za návštěvu určitě stojí, ale my si ho necháme na příště. Tentokrát navštívíme mnohdy opomíjený skvost Zámek Doudleby nad Orlicí.

Zámek měl v době komunismu "na kahánku", ale náhoda tomu chtěla, že dnes zde stojí jako renesanční unikát s mnoha barokními prvky. Od svého založení je v držení jediného rodu, a to Bubnů z Litic /samozřejmě s nucenou přestávkou do devadesátých let minulého století/.

Nás například zaujala druhá největší kamna v Čechách. Jsou z roku 1690 a vejdou se do nich tři kubíky dřeva. Osoba stavějící hranici musela vlézt dovnitř, systém tak zvaného žhnutí pak v kamnech udržel hoření až 7 dní bez přikládání a 3 dny kamna chladla. Ta jediná větší vznikla o 70 let později v čítárně pražského Klementina. Zámek můžete znát i z mnoha pohádek a mezi nimi je i nedávno uvedené Krakonošovo tajemství.

Klidným místem, ač v blízkosti železniční trati, je parkoviště nedaleko zámku a stranou hlavní silnice - 50.1071450N, 16.2632756E. Vlaky přes noc nejezdí a jinak zde vládne klid.

I když nejsou Vánoce, tak jsme nemohli vynechat Třebechovické muzeum betlémů. Toto unikátní dílo, které si nenechala ujít ani Alžběta II. je jednou z největších našich památek. 371 figurek, skoro 7 metrů délky a 2,3 metru výšky. Dech beroucí váha 1,2 tuny a důmyslný systém pohybu. I ten je vyroben pouze ze dřeva. To je dílo Josefa Probošta a panů Kapuciána a Firma. Pokud jste v Třebechovicích pod Orebem není již důvod "nezdolat" vrch Oreb. Po 90 schodech jsme se dostali k historické hřbitovní kapli.

Co by kamenem doholil je Hradec Králové. My jsme si Hradec nechali pouze na noční prohlídku. Podle aplikace Park4Night jsme zvolili klidné parkoviště u Šimlových sadů a šli na večeři a večerní toulky. Krásně nasvícený je podchod Bono Publico a terasy Karla Otčenáška. Hradec má samozřejmě mnoho turistických cílů, ale my ráno pokračujeme na bojiště u Chlumu. Právě tam se v roce 1866 odehrála největší bitva na našem území. Atmosféru tehdejšího střetu přibližuje krátký hraný film z pohledu prostého vojáka. Kromě filmu si můžete v muzeu prohlédnout dobovou výzbroj a výstroj.

Muzeum je součástí celého areálu bojiště s mnoha pomníky a vyhlídkovou věží. Kolem vede několik větví naučných stezek i značené trasy. Podle nálady (a počasí) můžete dorazit až do ponurého lesa Svíb, který je plný křížů roztroušených v krajině. V mlze a dešti to působí až mrazivě.

Pro dnešek už jsme po třech dnech doma a sušíme. Obytku budeme uklízet až v týdnu a už teď se těšíme na další výjezd. No vždyť to znáte. Krásný nedělní večer přátelé a brzy opět na čtenou.

#cestybydlikem #jakubmoraveccz #fujifilmcz