Staň se švestkou!

Přesto, že jsem whiskař, tak jsem se rozhodl navštívit pražské Muzeum slivovice v citlivě opraveném domě herečky Slávky Budínové. Musím přiznat, že návštěva předčila mé očekávání.

Dům ze 17. století v ulici U Lužického semináře byl dlouhé roky ve špatném stavu, a tak když jsem se dozvěděl, že bude opravován a že ho společnost Rudolf Jelínek přebuduje
v muzeum slivovice, tak jsem nevěděl, zda se radovat či obávat. Že rekonstrukce dopadla výtečně jsem zjistil dávno, ale že i muzeum je velmi propracovaný zážitek až nyní.

Prohlídky pro příjemný počet dvanácti lidí začínají každých 15 minut. Kromě vlastní multimediální expozice, kde se pohybujete sami a dveře vás v pravý čas pustí dál, se “stanete švestkou” v 5D show s virtuální realitou. Být uvnitř kvasné kádě, destilačního kotle či stařit se v sudu je skvěle propracovaný zážitek. I ostatní místnosti, kde velmi zajímavou formou poznáte minulost i současnost firmy i nelehké osudy rodin s ní spjatých. Poetická projekce vizovické krajiny a proces výroby slivovice propojený životním cyklem místních lidí je milou vsuvkou.

Finále zajistí skvěle připravená degustace tří destilátů a tří chuťově vyladěných valašských jednohubek. To už se, ale z muzea přesunete do místního baru, který je útulný a příjemný. Nabídka v něm není jen o slivovici či ovocných destilátech, ale naleznete také vizovickou whisky a logicky i další nápoje. Potěšit mohou třeba také švestkové knedlíky.

Za barem je malý salónek s pamětní deskou herečky Slávky Budínové, která zde bydlela. Malá, velmi útulná místnost, ale ostatně jako celý prostor. Vše bylo poklidné a nevylučuji, že to může být tím, že poklidná je celá Praha, ale myslím si, že atmosféra by zůstala
i s turistickým ruchem. Je jasné, že nemůže chybět obchod, který jsem ovšem minul
a s dobrým pocitem, že v Praze vzniklo něco reprezentativního, světového a nejen další lapačka pro turisty, jsem odcházel domu. Ani cena 450,- Kč mi nepřišla, za to vše, co jsem zažil, neadekvátní.