Whisky pod rovníkem i nad polárním kruhem

Řada  známých cestovatelů měla a má ve své výbavě whisky. Je to nápoj ideální nejen na pití při psaní deníků,  ale slouží také jako slovník při komunikaci, dezinfekce při zranění či nemrznoucí tekutina do starých navigačních přístrojů, zvaných sextant.  Dá se říci, že žádná expedice nevyrazila bez whisky a tato slova potvrzují i mnohé nálezy. Třeba pár láhví Mackinlay’s Rare Old Highland Malt Whisky, které se nalezly v základním kempu jedné z polárních expedic Sira Ernesta Shackletona z roku 1907.

Právě na základě nalezených láhví se pokusili Master Blender Richard Paterson vytvořit chuťovou kopii této várky a pod názvem Shackleton Blended Malt Scotch Whisky ji můžeme zakoupit stylově na trajektech či letištích. Prostě tam, kde jsou cestovatelé.  Ale i řada jiných whisky svádí k tomu vzít je s sebou na cesty. Například já mám své čtyři oblíbené a rád vám představím které. Většinou splňují kromě toho, že jsou dobré pro širokou skupinu lidí  a nejen striktně pro whiskaře, ale zároveň oslovují také mě, i to, že se velmi dobře balí do zavazadla. Mají prostě ideální tvar. Pojďme se na ně podívat.

„Obdélníková“ láhev co padne do kufru a především velmi lahodná whiskey z Irska finišovaná v sudech po karibském rumu. Nemyslím nic jiného, než Tullamore D.E.W. XO. Ono propojení irského tripleblendu s rumovým finišem vykouzlilo dokonalou chuť tropického ovoce a hřejivého koření. Ve vůni se snoubí vanilkově dubové tóny s kořeněnými citrusy a banány. Když k tomu přidáme ještě pěknou stylovou etiketu s mapkami v pozadí, tak máme cestovatelskou whiskey jak víno, tedy vlastně jak rum…

Srdeční záležitostí jsou pro mě whisky z dalekých Orknejí.  Highland Park 12yo odkazuje, jako celá produkce palírny, na vikingskou historii a tihle rohatí fousáči byli nějací objevitelé. Jezdila se mnou „stará“ edice a jezdí i ta nová Viking honour.  Z tohoto výběru patří, díky nakouřenému sladu tónům rašeliny, k těm lehce ostřejším, ale i přes to, je krémová a překrásně ovocně kořenitá. 

Další má cestování přímo v genech, protože už v sudech se přesouvá ze Skotska, kde zrála 5 – 8 let, do španělského Jerezu. Tady se přečerpá do sudů po Pedro Ximénez sherry a následné zrání probíhá ve sklepích společnosti Gonzales Byass, jednoho z největších světových producentů sherry.  To dává Nomádovi bohatou sladkou chuť. Toffee, koláč, skořici a hrozinky máte zabalené na cestu jen díky aromatu.  Nejen netradiční pouť vzniku, ale i název Nomad Outland Whisky ji předurčuje k dalšímu poznávání. Tentokrát jako společnici na cestách.

„Svatou čtveřici“ uzavírá blended malt whisky ze srdce samotného Skotska. Rodí se v palírnách Glenfiddich, Balvenie a Kininvie  a v elegantní láhvi s opičkami zaujme každého v jakémkoliv cípu země.  Tahle jemná a bohatá whisky s vůní sladkého dřeva a měkkým vanilkovým začátkem se jmenuje Monkey Shoulder

Cestuji hodně a po různých destinacích. Velmi často expedičním způsobem a minimálně jednu z těchto láhví (no jednu…) mám vždy s sebou. Občas mi některou při focení odnese oceán, občas ji někomu dám jako platbu za služby a výjimečně ji skutečně lijeme do sextantu, aby hladina vytvořila rovinu a ukázala nám příští směr. Nejraději je ale popíjím s lidmi, které potkávám anebo s kterými jezdím. Krásné na nich je, že mají i své zajímavé příběhy, které mnohdy otevírají dveře a navazují konverzaci. Každá je jiná a osobitá a to mě baví. Třeba vás  můj výběr inspiroval a nebo máte ty své oblíbené a to je dobře!

Na zdraví a na šťastné návraty!! Ať ty naše láhve nenajdou za sto let v ledové krustě.