Cape Town - South Gate of Africa

Kapské město je fenomén. Mnohými je považováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě a kulturní i turistickou tepnu, která pulzuje horkou krví snad všech národů světa. Kapské město je, obrazně i historicky, bránou Afriky. Bránou, která se otevře každému, kdo má zájem.

Už když v patnáctém století portugalští námořníci obeplouvali tyto břehy, tak je malebná zátoka pod dominantní Stolovou horou ohromila svou krásou, klidem a strategičností. Přístav zde začali budovat Holanďané, a ti také položili základ jak krásné koloniální architektuře, tak i dodnes přetrvávající multikulturnosti. Aby si neznepřátelili místní původní obyvatelstvo, tak dováželi otroky z Indie a Číny. Azyl poskytli francouzským protestantům a vystěhovalcům z mnoha dalších zemí. Zatímco s místními se dařilo žít v relativním míru, tak střety vznikaly s Brity. Ti po získání Kapska vtiskli zemi svůj ráz a také svou disciplínu. Nepřetržité půtky a radikálnější styl kolonizace vytlačovaly původní obyvatele, včetně holandských farmářů, dál na sever. To vše připravilo podhoubí pro takové Kapské město, jaké vás dnes přivítá.

Ať už hledáte zábavu, bary, hudbu, nákupy, atmosféru či zvířata, treky, rybaření, odpočinek a romantiku, tak jste tu správně. Samotné srdce města kolem Long street a viktoriánského komplexu V&A Waterfront nabízí vše. Ulice plné muzikantů - jednotlivce s doma vyráběnými nástroji z plechovek od oleje, černošské sbory, dixielandové kapely i zcela moderní elektronickou hudbu. To se prolíná s marimbovými kapelami hrajícími mix původních písní a cover verzí těch nejznámějších songů od U2 až po Plácida Dominga. Vše přitom působí zcela přirozeně a nevtíravě. Dáte si jihoafrickou „Plzeň“, v odpoledním slunci kouknete na lachtany vyhřívající se na starých molech tohoto původního přístavu a neuvěřitelně přesně rytmická hudba se sama chopí vašich nohou, které pak už nevydrží být v klidu.

Po večerech navštívíte více i méně profláklé podniky, ale pozor na okraje města! Tam turista nepatří a místní to rádi dávají na vědomí. Jsou to jejich pravidla a není vhodné je ignorovat. Přes den si, podle vaší povahy, užijete některé z aktivit, které jsou k mání. Výlet na nedaleký a zprofanovaný Mys Dobré naděje se dá oželet, ale vynechat Stolovou horu by byla škoda. Stejně tak by byla škoda neochutnat místní víno v některém z rodinných vinařských podniků. Jestli budete chodit po památkách je jedno, navštívíte-li velmi zdařilé podmořské akvárium, ostrov Robben Island, kde byl vězněn Nelson Mandela, či se potopíte se žraloky, a nebo budete raději obdivovat diamanty ve zdejší manufaktuře a nakupovat v luxusních obchodech. Večer se stejně všichni potkáme v baru, protože opět startuje opět elektrizující proud živočišné a živelné hudby.

Kapské město, pro většinu z nás, není na víkendový výlet, a proto je velmi často součástí nějaké obsáhlejší cesty po jižní Africe. Mnohem lepší je zařadit jeho návštěvu na konec, než na začátek cesty. A velkou chybou by bylo nenechat si na něj alespoň pár dní, protože si vás získá a nebudete chtít pryč. O to raději se budete vracet.