Christmas at the land of Christmas

Když o Vánocích roku 1497 zakotvil portugalský objevitel a mořeplavec Vasco da Gama na pobřeží Indického oceánu, tak na počest probíhajících svátků nazval zemi kolem jihoafrického Durbanu Terra Natalis - Vánoční země (z portugalského slova Natal - Vánoce).  O 522 let později jsem v období Vánoc navštívil provincii, dnes zvanou KwaZulu - Natal, já.

Zulové byli a jsou velmi svébytný a silný domorodý kmen, který v oblasti dnešního KwaZulu žili od nepaměti. Svou silou naháněli strach i britským kolonizátorům a proto se s nimi snažili spíše domluvit a obchodovat  než válčit. Jeden z nejvýznamnějších náčelníků, Šaka, dokonce sepisoval velmi výhodné obchodní smlouvy. Zulové byli i velmi dobří bojovníci, což poznali Brity vytlačovaní Búrové, kteří postupně zakládali z nouze své farmy více a více na sever. Z toho vznikla série Búrsko-zulských válek, které pro Holaďany skončily velmi krvavě a fatálně. Sílu svých zbraní, které Zulům poskytly, brzy na své kůži poznali i Britové. Situace se lehce uklidnila až ve dvacátém století. I dnes mají Zulové velký vliv na dění v celém JARu a jejich provincie se pyšní řadou výhod a úlev.

Oblast KwaZulu je kvetoucí oblastí jihoafrické republiky a mnohými nazývaná zahrada Afriky. Pobřežní pásy s drsnými, ale krásnými plážemi, národní parky, jezera a zátoky i monumentální Dračí hory. To dělá z této svobodné provincie místo, které nemůže uniknout zájmu turistů a ani místních, kteří touží po relaxu, turistice či kempování.

Největším městem je Durban, který může vzbuzovat kontrasty moderna a bídy rozporuplné pocity.  V severní části a to především v oblasti zátoky Svaté Lucie a národního parku Hluhluwe si připadáte jak v ráji na zemi. Překrásná příroda, trhy plné místního čerstvého ovoce, skvělí lidé a poklidná atmosféra. Zmíněný národní park Hluhluwe pak nabízí možnost pozorovat neuvěřitelně velké množství nosorožců. Byl totiž záchrannou rezervací bílého nosorožce (jeho jižní formy) a projekt se vydařil a díky místním ochráncům již tento druh není přímo ohrožen. Když budete mít štěstí, máte možnost v místní členité krajině, spatřit celou africkou “velkou pětku” a žije zde i smečka velmi vzácných divokých psů. Okolní vodní plochy jsou pak plné krokodýlů a hrochů, kteří se občas chodí pást do místních vesnic.

Vánoční země nešetří svými dary a každý cestovatel si může rozbalovat ty, které mu jsou blízké kdykoliv, ne jen na Štědrý den.