St. Lucia Bay

Rezervace s bohatou biodiverzitou, zahrnující 280 kilometrů pobřeží Indického oceánu mezi Mozambikem a jihoafrickým Durbanem, která je zapsaná do Seznamu světového dědictví UNESCO.

St. Lucia je malebné klidné městečko v provincii Kwa-Zulu Natal na pobřeží Indického oceánu. V samotné blízkosti je řada na život bohatých mokřadů a světoznámá zátoka stejného jména, kde dochází k mísení mořské a sladkovodní vody. Celá oblast, i s blízkými regionálními národními parky, jako například Cape Vidal či Tembe, nese společné jméno iSimangaliso Wetland Park (dříve známý jako Greater St. Lucia Wetland Park). Kdysi dávno leželo toto území pod hladinou oceánu, takže dnes tu díky tomu najdeme bezpočet lagun, mokřadů, záplavových niv i vodních pánví. Tento především vodní park nabízí ideální podmínky na pozorování ptactva, třeba orla jasnohlasého a desítek dalších, mnohdy úzkostlivě chráněných druhů. V oblasti je přes tisíc krokodýlů nilských a zhruba tisíc hrochů. Ti se občas, při nočních toulkách za potravou, dostanou i do samotného městečka, a přestože se jedná o jednoho z nejnebezpečnějších tvorů, místní si z toho příliš hlavu nedělají. V pobřežních houštinách se dá volně spatřit i levhart, který se nejednou jako stín mihne přes silnici před projíždějícím autem. Na mořském pobřeží je pak za letních nocí možné potkat želvy karety obecné a v oceánu při troše štěstí velrybu či delfína. Jak to u afrického pobřeží bývá, tak hojně se zde vyskytují také žraloci, a to včetně velkého bílého. Ten se ve výjimečných případech, při velkých přílivových vlnách, může dostat i do samotné zátoky, jak dosvědčí několik místních starousedlíků.

Prohlídka zátoky je nejlepší z lodí, které vyplouvají během celého dne. Z důvodu ochrany přírody je splavná pouze malá část zátoky a jezer, ale i tak to stojí za to. Hroší rodinky na břehu i ve vodě a nenápadné pásy krokodýlů jsou z vody mnohem lépe pozorovatelné. Samotná plavba je obohacena o zasvěcený výklad s množstvím informací a faktů. Pokud chceme obdivovat i okolí, pak nejlepší jsou ranní a podvečerní plavby plné nádherných scenérií.

Když se nasytíte vodním životem, pak můžete okolo městečka navštívit několik národních parků, kde na vás čeká tradiční paleta afrických zvířat, např. vzácná antilopa pižmová. Zatímco budete sledovat antilopu Kudu, jednu z největších a nejkrásnějších antilop a zároveň symbol jihoafrických parků, zaměří se na vás skupinka kočkodanů. Budou si zálibně a se zájmem obhlížet vaše auto, a pokud bude v blízkosti strom, budou se i rošťácky honit. Na několika místech je možné spatřit překrásné plameňáky. Třeba v zátoce False, při troše štěstí, se jich shromažďují až tisíce. U mysu Vidal pak svůj pobyt můžete zpestřit na písečných dunách.

Celá oblast je kromě neuvěřitelných přírodních krás i bezpečná a lidsky velmi vstřícná. Zuluové se rádi pochlubí svými rukodělnými výrobky a uměleckými předměty a budete-li mít štěstí, uslyšíte je i zpívat. Rytmus a krásu hlasů mají v krvi, takže i tentokrát se bude jednat o velmi příjemný zážitek. Řada cestovních kanceláří zařazuje tuto oblast pouze na půl až jeden den, ale je to velká škoda, protože iSimangaliso Wetland Park si v ničem nezadá s jinými v jižní Africe. Naopak, svou specifičností je v některých ohledech i převyšuje.