Tourism has protected wild animals in Africa. Not anymore…

V mnoha místech měl rozvoj globálního turismu především negativní vliv a současná krize dává naději k návratu do udržitelných kolejí. Není tomu tak v rájích divoké přírody. Turismus v afrických národních parcích v zásadě chránil zvířata před pytláky. Bez turistů strážci svůj boj prohrávají.

Letošní sezóna v Africe ještě skoro nezačala a vypadá to, že ani nezačne. Národní parky a rezervace jsou prázdné a divočina patří jen zvířatům. Žádní fotografové, průvodci, mikrobusy a vozy osamocených dobrodruhů, mezi které jsem na přelomu roku a v únoru patřil i já. Zdálo by se to jako dobrá zpráva, ale není. “Ta zvířata v parcích nejsou chráněna jen strážci, ale do velké míry samotnými turisty,”  říká řada rangerů a lidí z ochrany přírody. “Aniž bychom si to uvědomovali, turisté příhodně doplňovali režim územní ochrany. Normálně by byli rozprostřeni po miliónech akrů volné divočiny. Je jasné, že pár rangerů nemůže toto množství lidí a očí nahradit,” dodávají.
Pravdou je, že od zavření vzrostlo množství upytlačených slonů a nosorožců a to hlavně v Botswaně a JAR.  Nejen, že pytláci mají volné operační pole, ale obrovské množství lidí ztratilo příjmy. Přitom řada strážců jsou “přeškolení” pytláci, kteří se dali na “stranu dobra” za jistotu legálních peněz z turistického byznysu. Všichni jim říkali, že za ochranu divočiny turisti platí a je to udržitelný příjem pro budoucí generace. Když se zvířata vybijí, tak nebudou ani zvířata  ani turisté. To drželo dlouhé roky jistou rovnováhu, která nyní padla.  Afrika bez turistů přijde o 39 miliard dolarů. O peníze, které chránily. 
Už nyní se projevuje také další z obav místních ochranářů. Tou je nárůst lovu zvířat na maso. Jak lidé zůstávají bez práce, tak se obrací k původním způsobům obživy a berou si maso z přírody. 
Soustrojí fungující z toku peněz z platících cizinců se zastavilo a místní nevidí důvod, proč přírodu dál chránit. Za tu ochranu totiž dostávali zaplaceno.  Doufejme, že v této části světa se vše brzy vrátí do částečně původních kolejí. Ne pro samotné turisty a krásné snímky z exotické dovolené, ale kvůli tamním zvířatům a celému křehkému ekosystému